Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

lokakuu 2, 2017

ANTAA HÄIRIINTYNEIDEN PUHUA PUOLESTAAN

En erityisemmin pidä psykologeista, vaikka tunnen monia, ja arvostan heidän asiantuntemustaan. En osaa istua penkin toisella puolella. Minun on vaikea tulla kohdatuksi potilaana, vaikka tarvitsen apua. Minä kerron, ja psykologi kuuntelee. Hän kysyy, ja minä vastaan. Minä puhun, ja hän tulkitsee. Minulla on epämääräinen tunne siitä, että itsemääräämisoikeuttani loukataan. Selostan ongelmiani, mutten koe käsitteleväni niitä. En koe saavani apua. Olen tavannut puolisen vuotta psykologia, joka yrittää kartoittaa ongelmiani, muttei osaa aina tulkita minua oikein. Nauraessani hän tulkitsee huvittuneisuuteni hyväntuulisuudeksi. En ole hyvällä tuulella, olen epätoivoinen. Niin epätoivoinen, etten osaa muuta kuin nauraa. Psykologi myös kiusaantuu puhuessani seksistä. On todella kiusallista, kun psykologi kiusaantuu. En osaa antaa hänelle anteeksi sitä, että hänkin on vain ihminen. Olen ulkoisesti pätevä potilas, ja kerron avoimesti asioistani. Olen ulkoisesti pätevä monissa asioissa. Sisäisen ja ulkoisen maailman välissä on näkymätön lasiseinä, jonka takaa minua ei nähdä. Lasilevyni takana olen huono potilas, ja heittelen salaa pikkukiviä psykologin silmiin. Olen armoton ja ilkeä potilas. Psykologini on oikein sympaattinen kaveri, muttei onnistu auttamaan minua. Etsin vastauksia, en empatiaa. Käyn hänen luonaan kontrollikäynneillä pysyäkseni kontrollissa. Ei tässä auta hallitsemattomaksi heittäytyä.

Terapiahuoneessa auttaja kohtaa autettavan. Potilaan roolin ottaminen tuntuu minusta alistavalta ja vieraalta. Haluan ihmisen, en ammattiroolinsa taakse kätkeytyvää persoonaa. Haluan tulla kohdatuksi ihmisenä, en potilaana. Ammattilaisilla on valta määritellä minut, kertoa mikä minua vaivaa, antaa neuvoja ammattiroolinsa määrittelemissä rajoissa. En osaa leikkiä mukana, ja uskoa heidän määritelmiinsä. He ovat ihmismielen asiantuntijoita, mutta tunnen itseni ja ongelmani suhteellisen hyvin. Terveydenhuollossa ongelmani täytyy nimetä, määritellä, rajata ja paketoida diagnoosiksi. Ymmärrän, että diagnoosit ovat lääketieteen ammattilaisten työkaluja. Ongelman nimeäminen antaa jotain, mihin tarttua. Mielenterveyden häiriöillä on hoitosuunnitelmansa, ennusteensa, tyypilliset oireensa, taudinkuvansa, todennäköiset syynsä ja seurauksensa. Silti diagnoosi tuntuu vallankäytöltä, jossa annan ulkopuolisen määritellä, mikä osa minusta on sairas. Annan heidän määritellä minut saadakseni heidät puolelleni. Heittäydyn avuttomaksi saadakseni apua. Kuuntelen tarinoita mielenterveyden häiriöistä ja alan itsekin uskoa niihin. Tekevätkö ne minut yhtään ehjemmäksi? Auttavatko ne todella ymmärtämään?

Diagnoosin saaminen ei muuta ongelman olemassaoloa suuntaan tai toiseen, mutta toisaalta se tuntuu määrittelevän minut kokonaan. Olen koko elämäni yrittänyt paeta määritelmiä, mutta olen saamassa yhden lisää. Minusta tulee kävelevä mielenterveyden häiriö. Tiedän, että olen paljon muutakin, mutten enää näe sitä. Katoan määritelmien taakse. Olen ei-elimellinen unettomuus, olen määrittämätön masennustila, olen määrittämätön ahdistuneisuushäiriö, olen määrittämätön pitkäaikainen mielialahäiriö, potentiaalisesti kaksisuuntainen mielialahäiriö, mahdollisesti persoonallisuushäiriö. Toistaiseksi olen määrittelemätön, ja odotan viimeistä tuomiota. Jotain häiriintynyttä minussa on. Rikkinäisiä, viallisia osia, jotka vaativat korjaamista. Elämäntarinani on sairauskertomus. Persoonallisuuteni on oirekuvaus. Ajatukseni, tunteeni ja toimintani ovat oireita. Haluaisin paeta heidän määritelmiään, mutta niistä tulee silmät, joiden läpi näen itseni. Diagnoosi alkaa tarkkailla elämääni, minuuttani ja toimintaani. En enää osaa sanoa, mikä osa minusta ei ole sairas.

picture missing

Terveydenhuollon ammattilaiset eivät edes väitä kykenevänsä parantamaan minua. Mutta he lupaavat palauttaa minut toimintakuntoon. Opettaa elämään sairauden varjostamaa elämää. En ole varma, olenko valmis hyväksymään tämän uuden tarinan. En tiedä kumpi vahingoittaa minua enemmän, sairauden myöntäminen vai sen kieltäminen. Selvää on, etten ole pääsemässä ongelmastani ihan heti eroon. Pitkäaikaiset mielenterveydenhäiriöt ovat sitkeitä kavereita. Me elämme ja kuolemme yhdessä, mielenterveyshäiriöni ja minä. Vaihdamme sormukset sitten, kun saan sulhaselleni nimen. Meistä ei tule onnellisia, mutta meillä on mahdollisuus elää tyydyttävää elämää, kuten THL:n sivut osaavat kertoa (hyvän hoidon avulla vaikeastakin mielenterveyden häiriöstä kärsivä voi elää tyydyttävää elämää). On tyydyttävä siihen, että toiset elämät ovat korkeintaan tyydyttäviä. Se ei kuulosta lainkaan tyydyttävältä. Ehkä tämä on sitä persoonallisuushäiriölleni tyypillistä musta-valko-ajattelua. Häiriö minussa ajattelee, ja puhun sen kieltä. Häiriölle ei saa antaa ääntä, mutta se haluaa tulla kuulluksi. Olen sulautunut sulhaseeni. Haluan karata alttarilta, mutta pelkään, että sulhaseni alkaa vainota minua.

Etsin merkitystä, en määritelmää. Olen varma, että kaikella mitä käyn läpi, on jokin merkitys. Diagnoosi vangitsee elämänkokemukseni yhteen staattiseen määritelmään, joka ei vielä tarjoa vastauksia. Pidän sairautta enemmän selityksenä muille kuin itselleni. Se antaa oireilleni oikeutuksen todellisuudessa, jossa haetaan sairaslomia, Kelan kuntoutuspsykoterapiaa ja lupaa olla toimintakyvytön. Mutten tahtoisi kantaa sisälläni sairauden taakkaa, joka pakottaa minut epäilemään itseäni. Se, mitä käyn läpi, on totta. Käsittelen oikeita asioita. Olen saanut vieraan, joka kertoo minulle menneisyydestäni, elämästäni ja arkipäiväisen todellisuuden ulkopuolisesta maailmasta. Vieraan nimi on mielenterveyden häiriö, mutta antaa sen itse kertoa, miksi se valitsi minut majatalokseen.

Uudempi teksti:

lokakuu 3, 2017

Maailma on paska ja sosiaalisesti rakentunut

Oikeasti maailma on saatanan kaunis. Puhtaaksi kuorittu, paljas maailma. Mutta ihminen elää muovisessa maailmassa. Kasvamme kumiukoiksi. Kumiukon voi sulattaa moneen muotoon, mutta paskaa se on silti...

Vanhempi teksti:

syyskuu 29, 2017

Oleminen on vuorovaikutusta

Mietin tänään olemisen olemusta. Tunsin lakanneeni olemasta. Sosiaalipsykologina määrittelisin olemisen mielellään vuorovaikutuksen käsitteiden kautta. Oleminen on vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Ihmiseksi kasvaminen on kasvamista tiettyyn kulttuuriin, vuorovaikutusta...