Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

lokakuu 18, 2017

KARKUMATKALLA ELÄMÄÄ PAOSSA

Olen menettänyt kykyni elää. Juuri nyt elämäni pyörii kuoleman ympärillä. Masennus ja ahdistus pyyhkivät ylitseni vuorotellen. Kun paniikki iskee, pelkään kuolevani. Seuraavana päivänä jo toivon sitä. Päiväni ovat täynnä kuolemanpelkoa ja halua kuolla.

picture missing

Toivo ja pelko ovat molemmat elämän pakenemista, näin sanotaan parhaillaan lukemassani amerikkalaisen buddlaisnunnan Pema Chödrön kirjoittamassa opuksessa ”Viisaus kaaoksen keskellä.” Yritämme paeta elämämme tärkeintä hetkeä, nykyisyyttä, menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Kuolemanpelkoni on pohjimmiltaan elämänpelkoa. Toivo on epätoivon ilkeä kaksoissisar, mutta samaa sukua. Toivomalla parempaa huomista menettää kosketuksen nykyhetkeen. Jokainen hetki on uusi mahdollisuus ihmetellä elämää, mutta emme uskalla kohdata sitä. Voi kyllä, elämäni on ihmeellistä. Ihmetyttää, miten syvälle ihminen voi vajota. En pysty tähän elämään, se on rikkonut minut. En ole valmis kohtaamaan tätä hetkeä, ja olen valmis epätoivoisiin tekoihin sitä paetakseni. Olen säikky kauris, joka juoksee elämä kintereillään.

Chödrönin mukaan valaistuminen alkaa tiedostamisesta. Olen kiusallisen tietoinen siitä, mitä päässäni tapahtuu. Tiedän, missä vika sijaitsee. Seison itseni ja maailman välissä, olen langettanut varjoni koko olemiseeni. Mieli tulisi siirtää syrjään lempeästi, ja antaa elämän tapahtua. Mutta juuri nyt minulta puuttuu myötätunto tätä kaikkea kohtaan, en löydä sitä sisältäni. Tahdon hakata itseni niin pieneksi, että lakkaan olemasta, tahdon murtautua ulos päästäni. Ajatukseni ovat niin väkivaltaisia, ettei niiden kohtaaminen myötätunnolla ole helppoa. Maailmasta tulee väkivaltainen ja vihamielinen paikka, kun ihminen kylvää tuhon siemenet itseensä ja alkaa ruokkia itsetuhoa.

Elämä on yksinkertaista, vaikka ihmismieli on monimutkainen. En voi luottaa itseeni, mutta yritän luottaa maailmaan sen ulkopuolella. Maailma kutistuu ja laajenee mielentilojeni mukana, ja herään joka aamu erilaiseen todellisuuteen. Maailma on tasan niin ruma tai kaunis kuin ne silmät, joiden kautta sitä tarkkailen. Maailma on tänään pähkinänkokoinen, koska olen puristanut itseni niin pieneksi, ettei jää tilaa hengittää. Sitä ei saa unohtaa. Elämä antaa, elämä ottaa, maailma hengittää kanssani samaan tahtiin. Kun hengitän sisään, elämä täyttää minut. Jokaista sisäänhengitystä seuraa uloshengitys, jossa elämä pakenee. Hengenvetojen välissä on hiljainen hetki, jossa maailma seisoo paikoillaan. Minun ei tarvitse muuta kuin odottaa seuraavaa sisäänhengitystä. Ihmisen elämäntehtävä on hengittää.

picture missing

Uudempi teksti:

lokakuu 21, 2017

Eristyssellin vanki

Epäilen, että olen aiheuttanut oman onnettomuuteni olemalla joskus liian onnellinen. On rikollista saada liian paljon. Olen käynyt varkaissa maailman onnellisuuspankissa. Rikoksesta saa rangaistuksen, ja minut on suljettu onnettomuusselliin kärsimään elinkautista. Pieni ihminen ei saa tuntea liian suuria asioita. Maksan velkojani siitä, että yritin omistaa koko maailman...

Vanhempi teksti:

lokakuu 16, 2017

Tänään(kin) on tuomiopäivä

Hyvän ja pahan ikiaikainen taistelu on hävitty ja minut on tuomittu kadotukseen. Olen antanut pahuuden kasvaa sisälläni ja tulla niin vahvaksi, että olen sen edessä aseeton. Saatana on seurannut minua niin pitkään, että olen antanut sille periksi. Olen pimeyden valtaama kuori, joka säteilee pimeyttä ympärilleen. Olen myrkkyä, joka vuotaa yli, valuu suupielistä...