Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

lokakuu 12, 2017

KÄRSIMYS ON ONGELMAJÄTETTÄ

En osaa ajatella ongelmiani peilaamatta niitä koko ihmiskunnan ongelmiin. Se saattaa olla yksi ongelmistani. Mutta olen varma, että oma pahoinvointini on osa suurempaa pahoinvointia. Ongelmani eivät ole omiani. Kannan jonkun muun arpia, vaikka ne ovat minussa syvällä. Olen jäänyt ihmisyyden paskavyöryn alle, enkä pysty hengittämään sen lävitse.

picture missing

Kaikki tämä paska on seurausta siitä, että joku muu on laittanut paskan kiertämään. Ihmiset eivät osaa kantaa omaa kärsimystään, ja laittavat muut kantamaan sen puolestaan. Kärsimys tarttuu ihmisten välisessä kanssakäymisessä: vanhemmilta lapsille, puolisolta toiselle, väkivallan tekijältä uhrille. Olen itsekin osa tätä loputonta paskan kiertokulkua. Mutta velvollisuuteni ihmiskuntaa kohtaan on pyrkiä keventämään omaa taakkaani. Auttamalla itseäni autan koko ihmiskuntaa. Kukaan ei ole vastuussa kärsimyksestään, mutta sen vähentämisestä kyllä. Niin kauan, kun laiminlyömme vastuun omista ongelmistamme, laitamme ne kiertoon. Paskaa levittämällä paska eskaloituu, ja lopulta hukumme siihen kaikki.

Tahtoisin olla yhtä vapaa kuin elämä itse, mutta synnyin orjaksi. Ihmisyyteni, yhteiskunta, ja kaikki asiat, joista välitän, pitävät minua vankinaan. Olen kahlehdittu tähän aikaan, paikkaan, minuuteen ja ihmiskuntaan. Mihin ikinä juoksenkin, en pääse karkuun kahleitani. Kävin niin lähellä täydellistä välinpitämättömyyttä, että ajattelin sen olevan mahdollista. Mielen menettäminen sai minut ymmärtämään oman vapauteni. Täydellinen vapaus on minuuden kahleista irtoamista, maailmasta katoamista, sulautumista universumiin. Täydellinen vapaus on välittämisestä vapautumista, silmien sulkemista, selkänsä kääntämistä. Ajattelin, että minulla on oikeus omaan vapauteeni ja antautua universumille. Oikeus olla ei-kukaan ei-missään, oikeus olla välittämästä yhtään mistään tai kenestäkään, liukua ihmisyyden rajan toiselle puolelle. Hetken uskoin vakaasti, ettei kukaan voi enää koskaan pyytää minua kärsimään puolestaan.

picture missing

Mutta sitten uneni alkoivat taas opettaa minua. Painajaiseni kääntyivät päälaelleen. Minulle ei enää tehdä pahaa, vaan olen itse pahantekijä. En enää pelkää kuolemaa, vaan leikin sillä. Lahtaan ihmisiä omaksi huvikseni. Ei se niinkään voi mennä. Vapaus tekee minusta kylmäverisen psykopaatin. Pitäisikö olla huolissaan? Juuri kun on päättänyt, ettei enää aio huolehtia mistään. Voihan saatana. En koskaan saa olla vapaa. En koskaan saa tulla niin kevyeksi, että lakkaan välittämästä. En koskaan saa irrottaa. Vapauden lunastaminen tekee minusta mulkun. Välinpitämätön mulkku pistää muut kantamaan omaa taakkaansa, koska ei itse jaksa välittää siitä. Kärsimyksestä vapautuminen on siis mahdollista, mutta ei niin kauan, kun meinaa kutsua itseään ihmiseksi. Minulla ei ole oikeutta jäädä jahtaamaan vapauttani. Jos en maksa verojani, joku muu kyllä maksaa ne puolestani. Olen sittenkin velkaa. Ihmiskunnalle. Ihmisille, jotka ovat yrittäneet.

Maailmassa on jotakin, minkä puolesta kannattaa kärsiä. Tiedän sen jossain ytimissäni. Kärsimys on aina kollektiivista, joten vähentämällä omaa kärsimystäni vähennän samalla koko ihmiskunnan kärsimystä, ja pakenemalla omaa taakkaani saan jonkun muun kärsimään. Mutta kuinka paljon pitää kärsiä? Milloin saa vetää hanat kiinni, ja todeta, että nyt riittää? Eikö tässä ole kärsitty jo tarpeeksi?

picture missing

On kannettava juuri niin paljon kuin jaksaa kantaa. Kukaan ei voi pyytää enempää, mutta vähemmän on väärin.

Uudempi teksti:

lokakuu 16, 2017

Tänään(kin) on tuomiopäivä

Hyvän ja pahan ikiaikainen taistelu on hävitty ja minut on tuomittu kadotukseen. Olen antanut pahuuden kasvaa sisälläni ja tulla niin vahvaksi, että olen sen edessä aseeton. Saatana on seurannut minua niin pitkään, että olen antanut sille periksi. Olen pimeyden valtaama kuori...

Vanhempi teksti:

lokakuu 8, 2017

Korkein hengellinen tie

Olen nähnyt Nirvanan. Vapautunut kärsimyksestä. Silmänräpäyksen ajaksi. Se tapahtui hetkenä, jolloin kärsin niin paljon, että poistuin hetkeksi itsestäni. Lakkasin olemasta ja sulauduin ympäristööni. Olen kohdannut päätepisteeni, ja palannut kiertämään kehää sen ympäri. Masennus saa aikaan outoja asioita...