Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

lokakuu 8, 2017

KORKEIN HENGELLINEN TIE

Olen nähnyt Nirvanan. Vapautunut kärsimyksestä. Silmänräpäyksen ajaksi. Se tapahtui hetkenä, jolloin kärsin niin paljon, että poistuin hetkeksi itsestäni. Lakkasin olemasta ja sulauduin ympäristööni. Olen kohdannut päätepisteeni, ja palannut kiertämään kehää sen ympäri. Masennus saa aikaan outoja asioita.

picture missing

Elämäni noudattaa aaltoliikettä. Elän täysillä, kunnes elämä karkaa minusta kokonaan. Romahdan pohjalle. Ennen pitkää elämä kutsuu takaisin, vaikka olen menettänyt uskoni siihen monta kertaa. On palattava kursimaan elämänsä palaset kokoon ja noustava vartioimaan nousevaa myrskyä, joka rikkoo taas kaiken. Jokaisen romahduksen jälkeen olen varma siitä, etten kestä enää seuraavaa aaltoa. Ennen pitkää ihminen uupuu rakentamaan huojuvia korttitaloja. En jaksa enää rakentaa. Olen väsynyt ihmisraunio. Olen taas rakastanut elämäni paskaksi, enkä jaksa korjata vahinkoja. Olen jäänyt lillumaan tyhjyyteen, jossa minun ja maailman välissä on paksu verho. En enää muista, miksi minut pitäisi olla kiinnostunut elämästäni tai maailman tapahtumista. Arkinen todellisuus on kääntynyt ylösalaisin ja näyttäytyy kierossa valossa. Katson maailmaa toisesta todellisuudesta käsin. Se ei ole kiva tunne. Pelottaa, että kaikki tuttu katoaa sillä aikaa, kun on itse piilossa, eikä jää mitään mihin palata. Yrittäessäni takertua vanhaan elämääni olen kuitenkin vain viivyttänyt väistämätöntä. Jatkuva yrittäminen tekee elämästä pelkkää pinnistelyä, sinnittelyä, rimpuilua ja taistelua. Sellainen elämä ei ole elämisen arvoista, eikä minulla ole mitään syytä pitää kiinni siitä.

picture missing

Viime aikoina olen lukenut John. C. Parkinin kirjaa ”Fuck it: the ultimate spiritual way”, jossa kirjaimellisesti kehotetaan haistattamaan vitut kaikelle. Jos maailma ei tahdo antaa, on käännyttävä siitä pois ja mentävä toiseen suuntaan. Juuri näin minulle on tapahtunut: liika välittäminen on saanut minut kääntymään ympäri, kaatumaan kohti täydellistä välinpitämättömyyttä. On helpottavaa lakata uskomasta siihen, että kaikki elämässä on tärkeää. Ihmiset jaksavat välittää niin paljon, että se on sympaattista. Liikennesäännöistä, toisistaan, hyvinvoinnistaan, ympäristöstä, ulkonäöstään, syömisistään, työasioista, muiden mielipiteistä, siisteydestä, sosiaalisista normeista, itsestään. Kun päästää irti merkityksellisyyden taakasta, osaa antautua elämälle sellaisena, kun se tapahtuu. Minä olen mitätön ja elämäni on merkityksetöntä. Kun lakkaa uskomasta itse rakentamiinsa merkityksiin, alkaa nähdä elämän merkityksen kirkkaimmillaan. Elämä on, eikä sen tarvitse olla mitään. Lopulta kaikki palaa kuitenkin siihen, ettemme voi kontrolloida kaikkea. Olemme jatkuvasti huolissamme siitä, mitä tapahtuu, jos luovumme kontrollista. Kokeilemalla olen selvittänyt vastauksen: tapahtuu elämää suurempia asioita. Vaikka maailma pysyisi paikoillaan, kaikki menee nurin. Kaadumme rähmälleen elämän edessä, ja se alkaa opettaa meitä.

Kun lakkaa kurottamasta kohti ulkopuolista todellisuutta ja vajoaa syvälle itseensä, avautuu uusi maailma. Kun lakkaa rimpuilemasta ja antautuu, mieli alkaa tuottaa vastauksia. Olen ajautunut paikkoihin, joihin en toivonut joutuvani. Haluaisin hypätä pois kyydistä, mutta mieli tempoo minua mukanaan. Olen saanut huomata, että siisteimmät paikat löytyvät yleensä jostain kartan ulkopuolelta. Olen alkanut kuurata itseäni, raapinut itseni vereslihalle ja kuorinut kerroksiani. Mitä syvemmälle pääsen, sitä enemmän sattuu. Tuskaisuus saa päivät kulumaan hitaasti. Masennuksessa kaikki hidastuu. Mieli, sanat, aistiärsykkeet, liikkeet, ajan kulku. Kun aika hidastuu, kärsimys tuntuu loputtomalta. Pelottaa, loppuuko tämä koskaan, jaksaako enää yhtäkään hetkeä. Mutta kun kärsii tarpeeksi, lopulta aika seisahtuu paikoilleen. Hetkestä tulee ikuisuus. Kun aika tiivistyy yhteen pisteeseen, tapahtuu kummia asioita. Ymmärtää, että mikään tässä hetkessä ei tee kipeää. Kaikki kärsimys on tämän hetken ulkopuolella. Ja kärsimys lakkaa olemasta kärsimystä. Se on jännä fiilis. Olen löytänyt rauhan kärsimyksen keskellä.

picture missing

Kärsin yhä luopumisen tuskaa, mutta ymmärrän, että kaikki liittyy joko menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Suren itseni kadottamista, vaikka olen ollut hukassa koko ajan. Pelkään hajoavani lopullisesti, vaikka olen ollut rikki ollut koko ajan. Murehdin, osaanko koskaan rakentaa mitään, mikä pysyisi pystyssä. En osaa päästää irti entisestä elämästäni. Haluaisin edelleen valita kaikki kauniit palaset, ja asettaa ne uuteen järjestykseen. En usko sen enää olevan mahdollista. Olen viimein tullut pisteeseen, josta ei ole paluuta. On annettava kaikkien palasten hajota, sortua atomeiksi, luovuttava kontrollista. Kaiken ilon minkä koemme, maksamme luopumisen tuskana takaisin. Kärsimys on osa elämää. Kärsimys voi hetkellisesti vähentyä tai muuttaa muotoaan, mutta inhimillinen kärsimys jatkuu niin kauan kuin ihmisen olemassaolo. Tehtävämme ei ole hallita, muuttaa tai kontrolloida kärsimystä, vaan hyväksyä se luonnollisena osana elämää. Jos tahtoo elää, joutuu kärsimään. Eläminen sattuu. Ennen pitkää kaiken väliaikaisuus iskee taas vasten kasvoja. Silloin on haistatettava vitut kaikelle ja lakattava välittämästä niin helvetisti.Joskus maailman on loputtava joka päivä, jotta lakkaa pelkäämästä maailmanloppua. Joskus on luovuttava paljosta ymmärtääkseen, ettei tarvitse mitään. En koskaan saa elämää hallintaani, koska sitä ei voi hallita. Ihmisellä ei ole muuta vaihtoehtoa, kun antaa elämän jatkaa kulkuaan. Niin kauan, kun yrittää uida vastavirtaan, joutuu sinnittelemään. Niin kauan, kun yrittää tarrautua johonkin kiinteään, revähtää sijoiltaan. Asioiden täytyy antaa ajautua luokse, ja päästää ne menemään. Elämä on vapaa kulkija, joka kutsuu mukaansa. Sitä kannattaa seurata. Olen hyväksynyt ihmisen osani. Kärsimys on antanut minulle paljon. Se on parasta, mitä minulle on tapahtunut.

picture missing

Uudempi teksti:

lokakuu 12, 2017

Kärsimys on ongelmajätettä

En osaa ajatella ongelmiani peilaamatta niitä koko ihmiskunnan ongelmiin. Se saattaa olla yksi ongelmistani. Mutta olen varma, että oma pahoinvointini on osa suurempaa pahoinvointia. Ongelmani eivät ole omiani...

Vanhempi teksti:

lokakuu 05, 2017

Olen hereillä painajaisunissa

Luulen, että olen päässyt ongelmieni alkulähteelle. Siellä asuu pelko. Elämän pelko, kuoleman pelko, jumalan pelko, rangaistuksen pelko, tyhjyyden pelko, menettämisen pelko. Ennen kaikkea pelkään itseäni. Sitä, että hulluus minussa herää eloon, ja tuhoaa kaiken...