Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

tammikuu 2, 2018

PALVELUA, PERKELE!

picture missing

Pitkien hoitojonojen ja rajallisten resurssien maailmassa kuulun niihin onnekkaisiin, jotka ovat päässeet mielenterveyspalvelujen piiriin. Sanotaan, että apua on aina saatavilla, mutta kyllä sitä joutuu usein aika pitkään odottamaan. Yli vuoden järjestelmän piirissä pyörineenä sanoisin, että odotusaika voi olla ikuisuus. On loputonta kartoittamista, tonkimista, vuodattamista. Psykiatreja, yleislääkäreitä, sairaanhoitajia, psykologeja. Osastohoitoa, avohoitoa, lääkehoitoa. Lomakkeita, tutkimuskäyntejä, keskustelukäyntejä. Odotusta, jonotusta, epävarmuutta. Mutta missä on se apu, joka luvattiin?


Tuntuu siltä, ettei kukaan edelleenkään oikein tiedä, mitä niille hulluille pitäisi tehdä. Psykiatrinen hoito on tullut pitkälle sähköshokkien, pakkopaitojen ja lobotomian ajoista, mutta punainen lanka vaikuttaisi puuttuvan. Hoito on pirstaleista, kasvotonta, byrokraattista ja lyhytjänteistä. Lääkkeet saa helposti, ja sen jälkeen homma menee monimutkaiseksi. Terveyskeskuksesta päätyy kotiin masennuslääkeresepti kourassa, vaikka menisi valittamaan särkevää selkäänsä. Parhaassa tapauksessa lääkityksellä saa kai itsensä toimintakykyiseksi, mutta tuskin terveeksi. Toisenlaista hoitoa saa itse lähteä vaatimaan, vaikkei tiedä mitä on tarjolla. Miksi helvetissä potilaan täytyy itse tietää, mitä tarvitsee? Ongelman määrittely on lääkäreiden heiniä, ja potilas saa itse keksiä ratkaisut. Nurinkurista.

Mietin usein, onko tässä tarkoituskaan parantaa, vai onko koko mielenterveyssysteemi yhteinen leikki, jossa lääkäri ja potilas ovat molemmat yhtä hukassa. Järjestelmälle tuntuu olevan tärkeämpää määritellä sairauteni kuin tarjota apua siihen. Olen jäänyt jumiin limboon, jossa ongelmiani pyritään määrittelemään, kaivelemaan ja ihmettelemään eri näkökulmista, kunnes ohjataan eteenpäin seuraavalle asiantuntijalle. Diagnoosia odotellessa ehdin päätyä osastohoitoon, jonka jälkeen prosessi jatkuu edelleen yhtä sekavana. Apu on aina jossain käsieni ulottumattomissa, tulevaisuudessa, seuraavan etapin jälkeen, diagnoosin päässä. En lähtenyt leikkiin saadakseni diagnoosin, mutta siitä tuli hoidon keskeisin ja kenties ainoa päämäärä. Tunnen olevani epänormaaliksikin vähän epänormaali, kun en istu sievästi diagnostisiin kriteereihin.

Psykiatrinen hoito on kallis leikki, jossa resurssit valuvat hukkaan, kun aloitettua hoitoa ei viedä loppuun. Potilas liimataan kasaan ja toivotaan, ettei se lähde sekoilemaan ja palaa bumerangina takaisin. Avohoito on pseudohoitoa, päiväkerho, jossa käydään näyttäytymässä ja vaihtamassa kuulumisia. Kyllä tässä saa ihan itse itsensä parantaa ja tulla toimeen omillaan. Lääkkeet ja lääkärit ovat olleet omassa toipumisprosessissani enintäänkin sivuroolissa. Herää kysymys siitä, kuka saamastani hoidosta on hyötynyt kaikkein eniten. Ketä mielenterveyspalvelut lopulta palvelevat? Potilaita, lääkäreitä, yhteiskuntaa vai jotakin muuta? Systeemi pyörittää itse itseään, ja me pyörimme mukana, jotta voisimme sanoa yrittäneemme.

Vanhempi teksti:

joulukuuu 15, 2018

Tyhjää täynnä

Kaikki on pitkään tuntunut valheelta, koska mikään kokemus ei kestä silmänräpäystä kauempaa. En saa kiinni siitä, onko elämä kaunista vai toivottoman synkkää, koska mieleni saattaa kääntää kelkkansa hetkenä minä hyvänsä. Kaikki on mustaa tai valkoista, hyvää tai pahaa, joko-tai, kaikki tai ei mitään. Maailma on haljennut kahtia, todellisuudella on monta eri muotoa, eikä mikään enää tunnu todelliselta...