Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

lokakuu 31, 2017

TUNNELMIA PSYKIATRISELTA OSASTOLTA

picture missing

Olen aina epäillyt päätyväni lopulta hullujenhuoneelle, mutta tarinani oli kauhukuvissani hiukan erilainen. Ajattelin, ettei minua koskaan saa suljettua neljän seinän sisään vapaaehtoisesti, vaan saavun pakkopaidassa rimpuillen. En koskaan kuvitellut sekoavani näin hajuttomalla, mauttomalla ja laimealla tavalla. Välinpitämättömyyteni alkoi käydä vaaralliseksi, joten minut oli parempi pistää hetkeksi säilöön akuuttihoitoon keskittyvälle mielialaosastolle. Ei huutamista, repimistä tai kyyneleitä. Olkien kohautus ja nimi paperiin. Masennus sai minut taitavasti nujerrettua ja vei terän kaikelta kapinalta, joka sisälläni vastusteli. Ajattelin, ettei osastohoito missään nimessä voi pelastaa elämääni, mutten oikeastaan enää halunnut tulla pelastetuksi. En odottanut hoidolta muuta, kun että saisin saada kadota maailmasta rauhassa. Masennuksen sumentamilla aivoillani ajattelin, että laitoshoito on oiva keino uskotella läheisilleni, että vielä yritän palata elämään. Voivat sitten jatkaa elämäänsä ilman turhaa huolta ja syyllisyyttä. Olin niin väsynyt, etten jaksanut vastustella, kun ystäväni ehdottivat käyntiä psykiatrisen päivystyksen puolella.

Astellessani päivystykseen olin niin syvällä sumussa, etten jaksanut enää pitää silmiäni auki. Kaikesta oli tullut mustaa tahmaa, jonka keskellä rimpuilin kuin pihkaan juuttunut hyönteinen. Olin niin syvällä omassa kuplassani, etten pystynyt kuulemaan tai kokemaan muuta kuin kehää kiertävät ajatukseni. Puhumisesta, tuntemisesta, aistimisesta ja elämisestä oli tullut niin raskasta, etten jaksanut enää olla olemassa. Muistan, että lääkärin kysymyksiin vastaaminen tuntui lähes ylivoimaiselta ponnistukselta. Kieleni oli juuttunut kiinni kitalakeen, minun oli vaikea hahmottaa kysymysten merkitystä tai muodostaa sanoja. Aivotoimintani kävi niin hitaalla, että tunsin käytännössä jo olevani kuollut. Maailma oli menettänyt muotonsa, olin vaipunut jonnekin kuoleman ja elämän rajamaille. Lääkärin tarjotessa osastopaikkaa en osannut muuta kuin leikkiä mukana, vaikka koko leikki oli käynyt minulle yhdentekeväksi.

Osastolle saapuminen ei tuntunut miltään, ja samalla jokin minussa halusi nauraa koko tilanteelle. Ajattelin, ettei tämä oikeasti tapahdu minulle. Tämä ei ole minun elämäni, tämä ei ole ruumiini, tämä ei ole oma mieleni. Koin oikeastaan teeskenteleväni koko masennuksen, vaikken tiennyt mitä muutakaan minusta oli jäljellä. Tarkkailin itseäni ulkopuolelta, ja mietin miksi käyttäydyn niin typerästi. Miksei tuo tyttö osoita mitään elonmerkkejä, vaikka jokin hänessä kytee vielä? Halusin paljastaa itseni, huutaa että tuo hullu tuolla on oikeasti vain hupimatkalla, hän ei tarvitse apua. Koin olevani valehteleva paskiainen, joka vie osastopaikan joltakulta, jolle siitä voisi olla hyötyä. Halusin tulla heitetyksi ulos, hylätyksi, paljastetuksi. Toivoin, että he jättäisivät minut selviytymään omin neuvoin, ja samalla tiesin, etten selviytyisi siitä. Näin päässäni, miten minut pidätetään järjestelmän hyväksikäytöstä, ja suljetaan vankilaan. Oikeastaan vankilassa on varmaankin hyvin samankaltaista. Laitoselämä on laitoselämää, puhuttiin sitten vanhainkodista, vankilasta tai mielisairaalasta. Psykiatrisella osastolla saattaa kyllä olla parhaat lääkkeet.

Lääkkeitä täällä ei tosiaan säästellä. Masennukseen löytyy lääkkeet. Ahdistukseen löytyy lääkkeet. Nukahtamiseen saa kolmea eri lääkettä, viisi eri pilleriä. Jos alkaa naurattaa vähän liikaa, kiihtymystä pyritään hillitsemään lääkkeillä. Välillä tuntuu, että viimeinenkin elämänkipinä yritetään lääkitä minusta ulos. Toisaalta pidän siitä, että lääkkeillä saa ajatukset hiljaiseksi. Ahdistus on osastolla hyvin piinaava tunne. Pakokauhu alkaa kuplia sisälläni, kun alan tehdä paluuta omaan ruumiiseeni. Mitä hittoa oikein teen täällä? Mitä oikein annan tehdä itselleni? Miksi minut on suljettu elävienkuolleiden taloon, jossa ihmiset laahustavat ympäriinsä tuijottaen tyhjin silmin eteensä? Miksi kukaan täällä ei muistuta ihmistä? Tämän on pakko olla jokin kieroutunut juoni, jossa hulluus yritetään eristää yhteiskunnasta. Onneksi paniikkioireisiin saa nopeasti rauhoittavia lääkkeitä. Parin pillerin jälkeen mahdollinen salajuoni menettää merkityksensä.

Aikani osastolla on ollut yhtä vuoristorataa, mikä taitaa osittain kyllä kuulua taudinkuvaan. Parissa päivässä tein täyskäännöksen masennuksen ja ahdistuksen syövereistä kohti elämän ydintä. Juuri nyt tuntuu siltä, että masennus tapahtui jossakin toisessa elämässä, vaikka siitä on tuskin viikkoakaan. Muutaman päivän jälkeen koko osastolla oleminen alkaa tuntua hauskalta leikiltä. Hermoloma kolmen tähden hotellissa. Ruoka ei ole hääppöistä, ja henkilökunta on välillä vähän tylynpuoleista, mutta ulkomaailmasta ei tarvitse juuri huolehtia. Kunhan syö, nukkuu ja nielee kiltisti lääkkeensä. Koko tilanne alkaa tuntua niin huvittavan absurdilta, etten aina pysty hillitsemään nauruani. Hoitajat tuntuvat olevan hyvästä olostani enemmän huolissaan kuin masennuksestani. Annan heidän olla huolissaan puolestani, koska en itse enää jaksa huolehtia. Olen täällä lepuuttamassa pientä mieltäni, enkä jaksa vaivata päätäni pikkuasioilla. Jos tässä kerran ollaan tulossa hulluiksi, niin saa kai siitä vähän nauttiakin.

Uudempi teksti:

marraskuu 19, 2017

Menetys on uusi mahdollisuus

Masennus on hieno sairaus. Muutos. Kaiken alku ja loppu. Kuolema ja uudelleensyntymän siemen samassa paketissa. Tuntuu paskalta, mutta saattaa parantaa. Elämän merkityksen kadottaminen on parhaimmillaan hiton puhdistava kokemus. Se voi auttaa päästämään irti likaisista ajatusmalleista...

Vanhempi teksti:

lokakuu 21, 2017

Eristyssellin vanki

Epäilen, että olen aiheuttanut oman onnettomuuteni olemalla joskus liian onnellinen. On rikollista saada liian paljon. Olen käynyt varkaissa maailman onnellisuuspankissa. Rikoksesta saa rangaistuksen, ja minut on suljettu onnettomuusselliin kärsimään elinkautista. Pieni ihminen ei saa tuntea liian suuria asioita. Maksan velkojani siitä, että yritin omistaa koko maailman...