Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

joulukuu 15, 2017

TYHJÄÄ TÄYNNÄ

Kaikki on pitkään tuntunut valheelta, koska mikään kokemus ei kestä silmänräpäystä kauempaa. En saa kiinni siitä, onko elämä kaunista vai toivottoman synkkää, koska mieleni saattaa kääntää kelkkansa hetkenä minä hyvänsä. Kaikki on mustaa tai valkoista, hyvää tai pahaa, joko-tai, kaikki tai ei mitään. Maailma on haljennut kahtia, todellisuudella on monta eri muotoa, eikä mikään enää tunnu todelliselta. Muistoni, unelmani, elämäni, mielihyvä, paha olo, kaikki valuvat samaan kuiluun, johon pelkään putoavani. Sisälläni on musta aukko, joka imee kaiken, mitä yritän rakentaa.


picture missing

Olen sisältä tyhjä ja omistanut koko elämäni tämän tyhjyyden täyttämiseen. Tyhjyyden pakeneminen on johtanut epätoivoisiin yrityksiin saada jotain järkeä tähän järjettömyyteen, löytää edes jotakin uskomisen arvoista, tulla todelliseksi ja kokonaiseksi. Täytän elämäni merkityksillä, joilla ei lopulta ole mitään merkitystä. Etsin jotakin elämisen arvoista, jotakin turvallista ja pysyvää, kiinteää maata levottomien jalkojeni alle, jotain mikä veisi tämän tyhjyyden pois. Merkitystä etsiessään tarttuu helposti valmiiksi rakennettuihin totuuksiin, ulkopuolisiin odotuksiin, muiden määrittelemiin raameihin, ja joutuu kerta toisensa jälkeen pettymään. Totuus ei löydy ihmisistä, asioista, kokemuksista, suorituksista, unelmista. Niistä ei jää jäljelle mitään, kun pimeys ottaa vallan. Tyhjyys on ainoa totuus, joka jää, kun kaikki muu romahtaa.

Pelätessäni tyhjyyttä olen kuitenkin langennut kerta toisensa jälkeen samaan ansaan. Löytäessäni jotain kivaa, merkityksellistä ja innostavaa tartun siihen kiihkeästi, tahdon elää ja kuolla sen puolesta, tahdon imeä siitä kaiken, kunnes jäljellä on taas sama tyhjä kuori ja totean tämänkin totuuden olevan silmälumetta. Sitten lamaannun, ja kadotan elämäniloni. Elämää ahnehtiessani täytän sen niin täyteen merkitystä, että välillä on pakko oksentaa. Tulla tyhjäksi, kadottaa itsensä ja sitten löytää uusi totuus, jota kohti kurkottaa. Rakentaa elämänsä yhden totuuden varaan, jonka hajotessa elämältä putoaa taas pohja. Väsyttävää touhua, rakentaa sama huojuva torni aina uudelleen, jäädä sen vangiksi, polttaa se tuhkaksi ja pudota taas tyhjyyteen.

Kun millään ei ole mitään merkitystä, jäljellä on tyhjyys, aina sama tyhjyys, josta kaikki nousee ja johon kaikki palaa. Tyhjyys sylkee ulos uusia merkityksiä, jotka ovat tuoreita hetken, ja lahoavat sitten käsiin. Sisäinen maailmani tulee ehjäksi vain kietomalla tämä tyhjyys osaksi tarinaa. Jos sitä ei pääse karkuun, merkityksen on rakennuttava sen ympärille. On kelluttava tyhjyydessä, ja luotettava siihen, että tyhjä tila täyttyy aina jollakin. Lopulta tyhjyys ei ole koskaan vahingoittanut minua, vaan pelko siitä, että siihen hukkuu. Täydellinen tyhjyys on olemassa vain hetken, kunnes saa uuden muodon, joka on olemassa vain hetken, ja palaa tyhjyyteen. Tyhjyys on niin täynnä tavaraa, ettei se voi koskaan olla tyhjä.

picture missing


Totuutta jahtaamalla mieli pirstaloituu, halkeaa ja purkautuu osiin. Tahtoo tietää miksi, miksi, miksi, miksi, eikä yksikään vastaus tyydytä pitkään. Jokaisen kysymyksen takaa löytyy uusi kysymys, joka synnyttää uuden kysymyksen, ja lopulta kaikki on yhtä kysymysmerkkiä. Olen ollut yhtä kahtia jakautuneen mieleni, ajatusteni, tunteideni ja mielialojeni kanssa. Olen jäänyt jahtaamaan ajatuksiani ja eksynyt omaan päähäni. Ajattelen, että jos seuraan tarpeeksi pitkälle, päädyn perille. Totuuden jahtaaminen on ikuista kuurupiiloa, jossa palkinto odottaa aina seuraavan nurkan takana. Lopulta yksikään keksimäni vastaus ei voi olla vastaus kaikkeen. Ajattelu on merkitysten askartelua, muotojen synnyttämistä, uudelleenassosiointia. Mikään mielen keksimä käsitteellinen totuus ei vangitse koko todellisuutta, mutta on yhtä lailla osa sitä.

Tässä maailmassa ei ole mitään pysyvää, tämä on autio ranta, leikkikenttä, jossa saa rakentaa hiekkalinnoja, mutta vuoroveden tultua ranta palaa aina autioksi. Minä olen omistushaluinen lapsi, joka tahtoo pitää hiekkalinnansa. Minä olen kiukutteleva lapsi, joka vihaa rakentamaansa hiekkalinnaa, ja polkee sen maahan. Minä olen surullinen lapsi, joka itkee kadotettua hiekkalinnaansa. Tulee uusi hiekkalinna, joka saattaa olla edellistä komeampi, mutta aina samaa hiekkaa. Nämä hiekkalinnat voivat olla tärkeitä, rumia tai kauniita, mutta niistä ei jää mitään jäljelle. Ilman hiekkalinnaansa lapsi on vapaa, rakentamaan uuden linnan tai leikkimään jotain muuta.

On aika hyväksyä, ettei tässä elämässä ole turvaa, johon takertua. On vain turva, joka löytyy siitä, ettei sitä ole. Elämää saa ja pitää ajatella, mutta myös kuunnella, maistaa ja haistaa, tutkia uteliaisuudella, ihmetellä ja tunnustella. Miten merkillinen, kummallinen, ihmeellinen elämä, tyhjä tila, joka täyttyy aina jollain.

picture missing

Uudempi teksti:

tammikuu 2, 2018

Palvelua, perkele!

Pitkien hoitojonojen ja rajallisten resurssien maailmassa kuulun niihin onnekkaisiin, jotka ovat päässeet mielenterveyspalvelujen piiriin. Sanotaan, että apua on aina saatavilla, mutta kyllä sitä joutuu usein aika pitkään odottamaan. Yli vuoden järjestelmän piirissä pyörineenä sanoisin, että odotusaika voi olla ikuisuus. On loputonta kartoittamista, tonkimista, vuodattamista...

Vanhempi teksti:

marraskuu 25, 2017

Henkisiä ongelmia

Mielenterveysongelmia voidaan lähestyä monesta näkökulmasta. Lääketieteellisestä ja diagnostisesta näkökulmasta. Hengellisestä näkökulmasta. Yksilöllisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta. Filosofisesta näkökulmasta. Tieteellisestä ja taiteellisesta näkökulmasta. Inhimillisestä näkökulmasta. Mikään näistä ei ole absoluuttisesti väärässä tai oikeassa, mutta väittäisin, että viimeiseksi...