Mielettömyydessä on
hitosti järkeä
Sisäpiirin pohdintoja mielenterveysongelmista
Ihmismielen arvoituksia häiriintyneestä näkökulmasta
Kuolemanvakavia asioita pilke silmäkulmassa...

syyskuu 27, 2017

YLIOPISTO ON TEHNYT MINUT VIERAAKSI ITSELLENI

picture missing

Yliopisto on vienyt minulta mielenterveyden. Kasvoin kieroon jo paljon ennen yliopistoa, mutta yliopistossa kasvoin ulos itsestäni. En voi syyttää yliopistoa mielenterveysongelmistani. Mutta olen sitä mieltä, että akateeminen maailma on raiskannut minut. Aivoni. En pysty enää pakenemaan sitä kaikkea tietoa. Aivoni eivät kuulu itselleni. Elämäni ei kuulu itselleni. Minusta on tullut osa akateemista maailmaa, joka on minulle tuntematon. Olen liittynyt osaksi akateemista yhteisöä, mutta jäänyt itse ulkopuolelle. Olen irrallaan omasta asiantuntijuudestani. Olen saanut riesakseni kaikkitietävän muukalaisen, joka haluaa analysoida elämäni puhki.

Aloittaessani sosiaalipsykologian opinnot toivoin oppivani ymmärtämään itseäni ja maailmaa paremmin. Aluksi uskoin löytäneeni jotakin, aloin hahmottaa omaa toimintaani ja muiden toimintaa tieteellisten käsitteiden kautta, aloin ymmärtää sosiaalista todellisuutta. Sain sosiaalipsykologiset silmälasit. Olin matkalla kohti ihmisyyden perimmäistä olemusta. Piti vain tietää enemmän ja enemmän, kaivaa syvemmälle, lukea lisää, kietoa nämä tiedonmuruset yhteen, tulla ihan oikeaksi sosiaalipsykologiksi, tulla valmiiksi, valmistua. Uskoin siihen, että ajan kanssa palaset loksahtavat kohdalleen, hiljainen tieto veisi minut totuuden ääreen. Halusin tulla hiljaiseksi tietäjäksi, kunnes ymmärsin, että kaikki on kusetusta. Minusta tulee tietämätön, jonka oletetaan tietävän. Minusta tulee hämmentynyt melkein-sosiaalipsykologi. Muka-asiantuntija. Teeskentelijä. Putosin kelkasta viime metreillä. Olen pettynyt tieteeseen. Olen pettynyt itseeni.

Kaikki on kiertynyt solmuun. Päässäni on tietoa, kiemurtelevia ajatusnauhoja, sievässä ja tiukassa umpisolmussa. Olen unohtanut suuren osan oppimastani, en muista mihin teoriaan ja koulukuntaan ja tieteenfilosofiaan ja sosiaaliseen konstruktioon kaikki liittyy. En osaa valita koulukuntaani. Kukaan ei kertonut, että yliopistossa ei tarjota vastauksia, vaan valintoja. Valinnat ovat vaikeita. En tahdo olla vapaa valitsemaan. Tahdon olla valinnoista vapaa. Tahdon takaisin sinne, missä kaikki ei ole abstraktia, sinne missä kaikki ei ole sosiaalisesti rakennettua, tahdon maailman ilman dynaamisia vuorovaikutussuhteita ihmisen ja ympäristön välillä. En jaksa olla sosiaalisesti rakentunut. Rakentakaa minut uudelleen. Minä en ole enää dynaaminen. En jaksa enää joustaa. Olen saanut yliannostuksen tietoa. En enää ymmärrä, mitä tiedän. Olen keskellä valtamerta, enkä osaa uida, hukun akateemiseen vapauteeni. Viekää minut uimakouluun. Pois yliopistolta, takaisin uimakouluun. Kaikki alkoi jo uimakoulussa, huijasin oppineeni uimaan, ja nyt se paljastuu.

Akateemisessa maailmassa olen kohdannut ulkopuolisuuteni, juurettomuuteni, kummallisuuteni. Akateemiset ihmiset ovat kummallisia. Viileän etäisiä, analysoivia, päteviä, hillittyjä, korrekteja, kohteliaita, muut huomioivia, konventionaalisia. Minäkin olen kummallinen. Osaan noudattaa heidän sääntöjään, mutta en ymmärrä niiden syytä. Akateemisissa seminaareissa ei heitellä polttopulloja, vaan annetaan rakentavaa kritiikkiä. Jätin polttopullot kotiin. Mutta edelleen tahdon repiä akateemisen maailman riekaleiksi, huutaa, kirkua, sylkeä, vihata, kapinoida. Minä olen villi-ihminen. Akateeminen villi-ihminen. Minuun on muuttanut tämä toinen, akateemisen diskurssin hallitseva, viileän etäinen muukalainen, joka tietää paljon sosiaalipsykologiasta. Me emme oikein tule toimeen.

Koko yliopisto-urani ajan olen yrittänyt koulia itsestäni yhteiskuntakelpoista. Villi-ihminen on istunut seminaareissa, käynyt opiskelijatapahtumissa, verkostoinut, käynyt akateemisia keskusteluja, esittänyt teräviä mielipiteitä, käyttäytynyt korrektisti, kunnioittanut kaikkien mielipiteitä, ollut samaa mieltä ympäristönsuojelusta ja oppinut pitämään vihansa kurissa. Jotkut pitävät tästä uudesta villi-ihmisestä. Susilapsi on otettu osaksi yhteiskuntaa. Mutta villi-ihminen on kyllästynyt kulkemaan kravatti kaulassa, hänellä on nälkä, ja hän syö minut elävältä. Hän on vaarallinen lemmikki, joka uhkaa alistaa isäntänsä. Hän on vaisto, elämänvoima, aggressiivinen raivohärkä. Hän on hulluus, joka yrittää orjuuttaa minut. Kuolen hulluuteeni, omaan villi-ihmisyyteeni. Toisaalta, olen mieluummin kokonaan villi-ihminen kuin puoliksi villi-ihminen. Olen kyllästynyt olemaan puoliksi joku muu, olen kyllästynyt elämään puolikasta elämää. Olen siirtynyt elämään villi-ihmisenä.

Koko yliopistoajan olen juossut itseäni karkuun, olen suorittanut kovaa ja täysillä, ollut tunnollinen ja kunnollinen. Juoksin, kunnes romahdin viimeisen kerran. Sairaus on kasvanut minussa koko ajan, ja nyt se täyttää koko maailmani. Jollain tapaa seinää päin rysähtäminen tuntuu todellisemmalta kuin kaikki ne valheelliset vuodet, kun on jaksanut yrittää. Olen palannut kotiin. Olen koko ajan liikkunut kohti päämäärää, joka juoksee minua karkuun. Tyhjyys on koko ajan juossut kintereilläni. Olen kiduttanut itseäni taitavasti. Pitäisi välillä muistaa kiittää itseään. Kiitos. Hyvin suoritettu. Olen antanut itselleni luvan ajatella, että akateeminen maailma on väärässä. Kapina minussa huutaa, että tieto lisää tuskaa, tietäminen on yhdentekevää, tieto on sanahelinää, tieto on retoriikkaa. Ihmistieteet ovat hevonpaskaa. Kokeita, tilastoja, todennäköisyyksiä, faktoreita, mittayksiköitä, reaktioaikoja, fysiologisia reaktioita, laadullista ymmärrystä kryptisin sanankääntein. Ymmärryksen illuusio. Akateeminen kupla. Mitä sitten? Mitä helvettiä sitten? Miten tämä auttaa minua toimimaan maailmassa? Miten ihminen, joka tuntee ihmisenä olemisen teorian, voi osata sen käytännössä niin huonosti? Tunteeni eivät ole yhteydessä siihen osaan minusta, joka tietää. Järki pelaa edelleen, mutta sisäinen maailmani on kaaoksessa. Tietäminen ei ole tuntemista. Tietäminen ei ole elämistä. Elämäni on laboratorio, ja minä olen lasin takana.

Olen nyt päättänyt saada tämän akateemisen muukalaisen puolelleni. Hän on villi-ihmiselle velkaa sen, että yrittää ymmärtää tätä. Yritän saada tunteeni keskustelemaan järkeni kanssa. Olen lukenut päiväkirjojani, analysoinut, etsinyt tietoa, ajatellut, pohtinut, pyöritellyt ongelmiani eri näkökulmista. Yritän auttaa itseäni oppimani kautta. Olen oma tutkimuskohteeni. Tutkimusmatkallani yritän löytää tien takaisin omaan itseeni. Tahdon elämäni takaisin. Tahdon palata tuntemaan kaiken minkä tiedän.

Vanhempi teksti:

syyskuu 29, 2017

Oleminen on vuorovaikutusta

Mietin tänään olemisen olemusta. Tunsin lakanneeni olemasta. Sosiaalipsykologina määrittelisin olemisen mielellään vuorovaikutuksen käsitteiden kautta. Oleminen on vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Ihmiseksi kasvaminen on kasvamista tiettyyn kulttuuriin, vuorovaikutusta sosiaalisen maailman kanssa. Ihmisen minuus syntyy suhteessa toisiin ihmisiin, sisäistyneen vuorovaikutuksen kautta...